leven of overleven?

Hij dient zich op geheel natuurlijke wijze aan op mijn vakantie. Tweemaal. Soms krijg je een les totdat je hem doorhebt. Herken je dat?

Het is oud en nieuw. Iets na twaalven. Ik sta op het strand met zo’n 1000 andere blije blotenvoetjes. Het is warm. Niet alleen door de dansende massa. Ook omdat het letterlijk 28 graden is. En er een aantal, klein van stuk maar groot in showmeisterschap, Thaise mannen met een vuurshow te zien is. We kijken ernaar. Het is indrukwekkend. Wat een lef.

Gaan ze dit echt doen?
Dan opeens dragen zij een zelf gefabriceerd frame de ‘dansvloer’ op. Er hangen witte lappen omheen. Fles voor fles gieten zij hier iets overheen. We ruiken het allemaal. Hun gespierde lichamen glanzen van het zweet wat wordt vermengd met de vloeistof uit witte plastic flessen. Benzine. Mijn god, gaan ze dit echt doen?

We kijken ernaar en weten het. De fik gaat erin. Een voor een springen de mannen erdoorheen. Gejuich. Oh’s en ah’s. En oei’s als het bijna dreigt mis te gaan.

Die gast is gestoord!
En dan. Opeens. De eerste ‘foreigner’. Die gast is gestoord! Hij staat al even te kijken. Lange knul, ergens in de twintig. Zweetdruppels op zijn voorhoofd, een pilsje in de hand en gekleed in een witte polo. Ja, hij gaat het echt doen! Na eerst wat schijnbewegingen neemt hij dan echt opeens een aanloop. En springt. Wij gaan los. Gejuich. Gelach. En al snel daar van ongeloof ontstaat de sfeer van het ook willen meedoen.

Als hij het kan…kan ik het ook. En zo ontstaat er een bescheiden rijtje van glimmende mannen en vrouwen die het ook willen ervaren. Springen door die hoepel van vuur.

 

Ja, dit wil ik ook

En dan sta ik daar opeens tussen. Want ja. Dit wil ik. Het is gekkenwerk. Mijn hoofd maakt overuren. Mijn broer kijkt me bezorgd aan. Mijn vakantievrienden juichen en lachen me toe. Ja. Ik doe het.

Vrijheid. Wat voelt dat machtig. Dat vuur. De energie. Het lef voelen en ernaar handelen. Ik spring. Ik lach. En ben vrij.

Ik voel het in de lucht
Een week later, de dag na drie koningen. S’ochtends rijd ik er samen met mijn vakantieliefje naar toe. Het is een rit van een klein half uurtje. Palmbomen en bananenbladeren zwaaien me tegemoet. Links een smal weggetje in. Hier is het, zegt ie. We zetten onze scooters neer en pakken een steil paadje het bos in. Ik hoor hem al. Ik voel het in de lucht. Maar als ik aankom ben ik echt even stil. Wat is ie mooi.

We kijken samen naar het beeld dat bijna niet te bevatten is. Rotsen, water, energie. En al gauw poedelen we in het kleine meertje onderaan die prachtige waterval.

Ontdekken. Evaren. Leven
Ik voel het. Het gevoel wat ik al eerder heb gehad. Ik wil het ontdekken. Ervaren. Leven. En klauter zo goed en kwaad als het gaat de rotsen op. Eenmaal boven aangekomen is er van die behoefte om te Ontdekken, Ervaren, Leven weinig meer over. Ik ben bang. Het is toch wel heel erg hoog hè? En zo druip ik bijna weer af. Maar blijf nog een beetje hangen. Kijken. Denken. Uitstellen. En ik voel dat ik kleiner en kleiner word.

Magische woorden
Daar is ie. Mijn redder in nood. Mijn held van het jaar. Nu al. 10 Jaar is ie. Maar wat een wijsheid. Het kleine, blonde Franse knaapje kijkt me ondeugend aan en spreekt in accentloos Engels de magische woorden uit: Don’t think, just jump.

En dat doe ik. Want hij heeft gelijk.

 

Waar luister jij naar?

Soms denken we teveel. Luisteren niet meer naar onze eerste ingeving. Niet meer naar het kind in onszelf. Niet meer naar onze grootse zelf. We houden onszelf klein. Graven ons in in belemmerende gedachtes. ‘Zou je dat nou wel doen’. ‘Dat kan jij toch niet’ of ‘dat lukt je vast niet’.

En of ze nou realistisch zijn of niet, we maken ze allemaal zelf. Blijven ze herhalen. Opnieuw en opnieuw, elke keer voor een nieuwe uitdaging. Onze gedachtes. En in veel gevallen doen we dat om te overleven. Waar helemaal niks mis mee is. Of wel…
Want wat doe jij liever, leven of overleven?

Ik weet het wel. Ik jump. Want ik leef.

 

Geïnspireerd door dit verhaal?

Nice! Daar ga ik van glimlachen. Ik voel me vrij en gun jou dat ook. Ik help daarom mensen bij het realiseren van hun dromen. Zichzelf te laten zien. Helpende gedachtes aan te maken. Het verschil te maken voor zichzelf en de wereld om zich heen.

Hoe ik dat doe? Communicatie is de sleutel voor succes. En leer jou daarom graag hoe jij jouw verhaal vertelt. Hoe jij jouw doelgroep raakt en aan je verbindt. Zo gaat verkopen vanzelf èn vanuit je hart. Wat wil jij bereiken?